5 Temmuz 2016 Salı

Aşk ve Gurur ve Bayram

İyi bayramlar!

Lafı fazla dolandırmayacağım zira bayramı evde geçirenler olarak sinir katsayımızın yüksek olmasını haklı buluyor, destekliyorum. Dün Hürriyet'te bir haber başlığı okudum "Bayramda tatile gidenler çok mutlu, peki ya siz?" başlıktan da anlaşılacağı üzere içerik okunmaya değer değildi. Tam o sırada insanlar kumdan kaleler yaparken ben sardığım yaprakları düzgün bir piramit şeklinde dizmeye çalışıyorumdur hiç şüphesiz! Ve ben de şimdi size soruyorum bayramda siz olduğunuz haldesiniz, peki ya Gurur ve Önyargı karakterleri bayram telaşını bizimle yaşasaydı hangi tip insanlar olurlardı? 

Mrs. Bennet

Hani tüm Ramazan'ı ve bayramı koca bir temizlik bulutu olarak gören annelerimiz var ya heh işte tam da o tip annelerden olurdu Mrs. Bennet. Gerçi onun amacı farklı olurdu; görücü adayları evi ne kadar temiz görürse kızlarıyla evlenmeye bir o kadar can atarlar diye ufak bir doğru orantı kurardı kafasında ama çevreye karşı da temizlik imandan gelir ayakları yapardı. Güllüoğlu'ndan bir tepsi ev baklavası alır herkeslere Jane kendi elleriyle açtı diye anlatırdı büyük ihtimalle ve sözlerini "geçen sene bir adam Jane'in yaprak sarmaları serçe parmak gibi incecik diye ona evlenme teklif etmişti ağh ne güzeldi"yle devam ettirirdi o kesin.

Mr. Bennet

Ramazan hayaleti olacağı aşikar. Gelen misafirlere bir görünüp ardından kendini dışarılara vuran, hep ortalarda görünen aslında hiç olmayan bir baba tipi Mr. Bennet'da zuhur ederdi zannımca. Bence Bay Bennet'da tam bayramda ülke terk edecek tip var ama Mrs. Bennet engeli o bir parça yormuş olmalı.

Jane 

Bayramda tüm kardeşler temizliğe birlikte başlar ama bütün ağır işleri bir kardeş yapar ya Jane o olurdu işte. Ve sonunda tek çalışan o olmasına rağmen bunun farkında olmayan tek kişi de o olurdu.

Elizabeth

Temizlik yapar gibi görünür ama gözler üstünde olmayınca kıyıda köşede kitap okuyan bir tip olurdu herhalde. Ama Jane'e üzülüp yardım ederdi kesin. Temizlik yaparken hayatın anlamını sorgulayıp feminizme yeni fikirler üreten kendi fikirleriyle daha da öfkelenip temizliğin şiddetini daha da artıran tip Elizabeth'le özdeşleşirdi bence.

Lydia ve Kity

Herkesin aklına gelebileceği üzere bayramda neşe içinde olan, bayramın tadını en çok çıkaran, katiyen suya sabuna dokunmayan ama misafir çocuklarını alıp götürdükleri için kimsenin tek söz edemediği tipler olurlardı bence.

Mary

Hani ailenin hiç ortada olmayan evladı vardır ya temizlikte, tatlı yapımında her zaman başka bir işi olan, kimsenin de çağırmayı aklına getirmediği büyük abla olurdu kesin.

Bingley'ler

Haliyle Bingley'ler bayramı Bodrum'da geçiren aile tipi olurlardı. Gerçi onlar bayramı yurdışında geçirmekten yana olmakla birlikte aile zoruyla Bodrum'daki villada bayramı geçirmeye mahkum olurlardı. Ele güne karşı mutlu aile tablosu çizerlerdi.

Darcy'ler

Bay Darcy kız kardeşine şenlik olsun diye bayramı Bingley'lerin yanında geçirmeye karar verirdi bence. Bay Darcy bayramda hiçbir şeyden memnun olmayan, ikram edilen tatlıyı yemeyen, gelenlere hoş geldin demeyen gıcık tip olurdu şimdi yalan yok. 

Lady Catherine

Lady Catherine, bayramı eli havada karşısındakinin öpme mesafesinde bir duruş pozisyonunda geçirirdi bence. Çok para verecek gibi durup her el öpmesi karşılığında bir çift nasihat eder ya da kıyafet kombinini değerlendirip bu kıyafetle bayramda nerelere gidebileceğini söylerdi herhalde. Kızı ise bayramda hiçbir ziyarete gelmeyen akrabaların unuttuğu arada sırada dedikodunun bittiği kısa bir yokluk anında ayıpladıkları uzaktan kuzen olurdu bence.

Charlotte

Bayramın tamamını mutfakta geçiren yenge tipi var onda, kapıya gelen çocuklara da şeker vermeyi ihmal etmezdi bence.

Collins

Bayramı ailedeki ve çevredeki evlilik çağına gelmiş kız potansiyelini değerlendirmek için kullanırdı bence. El öpen çocuklara da mütevazi olmanın gereklilikleriyle ilgili bir iki cümle söylemeyi ihmal etmezdi harçlık olarak.

Wickham

Tüm bayramı bir otelde tatilde geçirip bayramın son günü insanlara görünüp tüm bayramı akrabalarla geçirdim izlenimi yaratan gıcık uzaktan akraba tipi var onda tam. Ve tüm bayram tatilini Snapchat'de yayınlayıp Facebook'dan akrabalarının elini öperken fotoğraf yayınlardı hiç şüphesiz.

Falan filan işte yazı pek eğlenceli olmadı. Hürriyete göre tatile gidememenin verdiği mutsuzluktan herhalde ama sanırım gerçek neden bayrama yağmurla uyanıp yağmur sonrası Bay Darcy'nin evlilik teklifi kokusunu duymanın verdiği dinginlik halinden. E hadi iyi bayramlar o zaman. Gidip tüm akrabaları ziyaret edeyim de Hürriyet'e kimin mutlu olduğunu göstereyim!!!!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder