19 Haziran 2024 Çarşamba

Jane Austen Kitap Kulübü #34 Wildfell Hall'un Kiracısı


Jane Austen Kitap Kulübü 34. toplantısını 05.05.2024 tarihinde gerçekleştirdi. 

Her zamanki gibi toplantımıza kitabı genel olarak sevip sevmediğimizi konuşarak başladık. Uzun zaman sonra Bronte kardeşlerden bir şeyler okumak hepimize iyi gelmiş ve genel olarak kitabı sevmiştik.

Mr. Huntington karakterinin lovebombing, gastlighting ve ghostingin kitabını yazabilecek seviyede bir insan olduğunu fark etmemiz çok uzun sürmedi. 

O dönemde yaşanan bir "yasak aşk"ın öğrenilmesinin ardından diğer karakterlerin tutumu hepimizi şaşırtmıştı. Biz Jane Austen'den ve diğer tüm dönem romanlarından böyle öğrenmemiştik çünkü. (Kaynaklarımızın güvenilirliği gözlerinizi yaşartmasın rica ederim.)

Küçük Arthur'un babasını annesine göre daha çok sevmesinden hareketle çocuk yetiştirmede günümüzde yaygın olan ebeveyn tutumlarından bahsetmeden edemedik. Çoğu hikayede ebeveynlerden birinin kuralları belirlemekle görevli bir konuma yerleştirilmesi ve diğer ebeveynin bir çocuk için eğlenceli olabilecek davranışları bir yaşam düzeni haline getirerek gönüllerde taht kurması kurnazlığından konuştuk.

"Kötü bir anne" olabilmek için de "iyi bir baba" olabilmek için de ne kadar az şeyin gerektiğini fark edince üzülmeden edemedik.

Toplantıda herkesin kadın olmasından mütevellit bir an hayatı erkek olarak deneyimlemenin nasıl bir his olabileceği konusunda hayal kurduk.

Yıllar geçse de ebeveyn rollerinin değişmemesine bir miktar üzüldük.

Markham karakterinin Helen'e olan güveninin gerçekçiliğine değinmeden de geçemedik. Helen'le ilgili pek çok söylenti varken ve Helen de bunları yalanlamazken bu sadakati samimi bulmadık.

Markham'ın kimseyle iletişim kurmadan karşısındaki kişinin niyetini okumaya çalışmasıyla onu Overthinkistan Krallığı unvanına layık görmemiz uzun sürmedi.

Helen'in yaptığı evlilikte bilinç altında neler olabileceğini de konuştuk tabii ki. İnsanların bir ilişkiye başlarken partnerlerinin kendilerine göre "kabul edilemez" yönlerini değiştirmek motivasyonuyla yol almalarının bencil tarafını masaya yatırdık.

Toplantının sonunda kitabın hem olay örgüsü hem üslubu hem de üzerinde tartışacak pek çok konu vermesiyle bize doyurucu bir okuma deneyimi yaşattığında hem fikir olduk.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder