11 Şubat 2020 Salı

Zor Bir Ailede Büyümek- Susan Forward ve Craig Buck



Sadece mutlu olduğu zamanlarda yazı yazabilmekle lanetlenmiş bir insan kişisi olarak bazen cümle kurma gücünü kendimde bulamıyorum. Özneleri nesnelere, nesneleri yüklemlere eklemek zul geliyor. İşte öyle bir zamanda okudum bu kitabı.

Tüm lisans ve yüksek lisans hayatım "zor aileler" üzerine okumak, öğrenmek, düşünmekle geçti. Yetmedi iş yaşamında da bunu yapmaya devam ediyorum. Korkuyorum ki bu yazının sonu akademik makaleye bağlanacak. Ama direneceğiz.

Kitap teorik bilgiden çok vakalara yer vermesinden dolayı kolay okunuyor. Ama duygusal yükü de bir o kadar ağır. Konuyla çok ilgili olmayanlar için zor gelebilir. 

Zor Bir Ailede Büyümek, okuyucuya bir sihirli değnek etkisi vadetmiyor ama farkındalık oluşturma ve rehberlik etme açısından iyi bir kitap.

-Istırap molası: Okuma esnasında beni en çok üzen şey "zor ailelerini" sevmek için sebep arayan insanlardı. Ve ailesini suçlamak yerine kendinden nefret etmeyi bile göze alan insanlar. Onu takip eden insan olmanın ne kadar güç olduğu üzerine düşünceler ve ardından sevmek eyleminin iki tarafı keskin bıçak gibi oluşuna dair iç bayıcı bir benzetme ve kapanış.-

Hani bazı kitapları övmek için kitapta kendinizi bulacaksınız falan derler ya bu kitap için tek temennim umarım okurken kendinizi bulmazsınız. 

Kitabı kimler okumasın: dert yarıştırmayı sevenler.

Kimler okusun: anlamak ve dahi anlamlandırmak isteyenler.

Yorumları dikkate alan ve uysal bir blogger olduğum için yazıya son vermeden önce kitabı okurken altını çizdiğim birkaç satırı yazacağım.

-Suçluluk duygusu, iyi duyguları rahatlıkla kötü duygulara dönüştürebilir. 165

-Bir problem olduğunu algılayıp yardım istemek, sağlıklı bir beynin olduğu gibi cesaretin de belirtisidir. 168

-Sizi engelleyen düşünceler her zaman acı veren duygularla sonuçlanır. 199

-Belki kendinizi soğuk, duyarsız bir insan olarak tanımlıyor ya da duygusuz biri olduğunuzu düşünüyor olabilirsiniz. Başkalarını sevme, insanlara değer verme konusunda aciz hissedebilirsiniz. Eğer bu bahsettiklerim sizin için doğruysa, o zaman çocukken yaşayıp hissettikleriniz, sizi kendinizi kurtarabilmek, koruyabilmek, yetişkin bir birey olmayı başarabilmek için çeşitli savunma mekanizmaları geliştirmek zorunda bırakmıştır. 200

- Acı aslında iyileşme sürecinin başladığının işaretidir. 201 

2 yorum:

  1. Hahahaha yorumları dikkate aldığınız için teşekkürler efenim :-)

    YanıtlaSil