10 Ekim 2021 Pazar

Jane Austen Kitap Kulübü #17 Acımak

Jane Austen Kitap Kulübü'nün 16. toplantısı 17 Eylül'de gerçekleştirdik. Toplantının üzerinden neredeyse bir ay geçmiş olması ve benim toplantı yazısı yazmayı unutmuş olmam gerçeğini hızlıca geçip hemen toplantıda konuştuklarımıza gelelim. Blog tarihimdeki en kısa giriş oldu ama bu yazıyı bir sonraki toplantıdan önce yazmam lazım. Blog tanrıları beni affedin.

Toplantı boyunca konuşulanları not etmediğim için hepimiz hafızama güvenmek durumundayız. Gerçi kendisinin önemli bilgileri hop diye unutup yıllar önce izlediği anime karakterinin adını mıh gibi aklına kazıması şeklinde garip huyları vardır ama idare edeceğiz artık. 


Kitap kulübümüzün 16. toplantısında Acımak'ı konuştuk. Daha önce Acımak ile ilgili yazdığım yazıya şuradan ulaşabilirsiniz. 

-Kulüp üyelerinin çoğunluğu kitabı sevmek konusunda hemfikirdi.

-Acımak'ın dizi versiyonunu seven tek üye bendim (sırıtma emojisi).

-Bir süre kitabın ana karakteri Zehra ve onun kişiliği üzerinde durduk ve tabii ki acımasızlığından ve bunun nedenlerinden de bahsettik.

-Zehra'dan sonra Mürşit Efendi'ye hızlı bir geçiş yaptık, o dönemdeki ve şimdiki memuriyet düzeninden konuştuk.

-Konu Mürşit Efendi'den açılınca onun seçimleri, hayata tutunma çabası, hayata bakış açısı, yoldan çıkışları ve vazgeçişleri üzerine düşüncelerimizi döktük ortaya. Mürşit Efendi'nin hayatta istediği şeyleri elde edemeyişinin ardından kendinden vazgeçişini enine boyuna irdeledik ve son olarak Zehra'yı "kurtarma" planını sorguladık.

-Akabinde duygularımızı hızlıca halının altına süpürüp Mürşit Efendi'nin eşi ve annesinin arkasından ağır konuşmuş olabiliriz ama o çok önemli değil.

-Bir süre Reşat Nuri'nin eserlerinden ve eserleri arasındaki benzerliklerden bahsettik. Diğer toplantılarda sırayla Reşat Nuri okuma kararı verdikten sonra kulüp bir anda Reşat Nuri Güntekin Kitap Kulübü'ne dönüyordu ki konuyu hızlıca Bay Darcy'ye getirmek boynumuzun borcu olmuştu artık.

-Bu kısımları biliyorsunuz artık. Bay Darcy'den, Bay Darcy'nin mükemmelliğinden, yeganeliğinden, bulunmaz Hint kumaşlığından, Allah'ın bir lütfuluğundan, güne açan çiçekliğinden, çıldırmış şairlerin titreyen mısralarında bahsettiği o periliğinden falan bahsettik işte bu sefer öyle çok abartmadık.

-Altını çizdiğimiz satırları paylaştık ve düşüncelerimizden bahsettik sonra.

-Ve gelecek toplantılarda Reşat Nuri okumaya devam etme kararında mutabık olup toplantımızı sonlandırdık. 

-Katılan herkese teşekkür ediyor ve bir sonraki toplantıda konuşacağımız kitabın Reşat Nuri'den Gizli El olduğunu belirtmekten mutluluk duyuyorum. Çıkın çıkın gelin.

Hadi görüşürüz.

Görüşür müyüz?

Görüşelim.

2 yorum:

  1. Acımak'ın dizisi mi varmış? İlk kez duyuyorum. Hemen bakmam lazım çünkü kitabını çok sevmiştim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eveet varmış ve bana Çalıkuşu tadı verdiği için severek izledim

      Sil