10 Haziran 2016 Cuma

Gurur ve Önyargı Üzerine

     
  "Aşk ve Gurur (Pride and Prejudice) romanı ortalama her on yılda bir ya bir sinema filmi, ya da televizyon filmi veya dizisi haline getirilmiştir."    Yukarıdaki bilgi Doğan Hızlan'ın bir yazısından alıntı. Hakikaten neden çok sevdik biz bu kitabı? Aşkın pek çok haline yer vermesiydi belki de bizi bu denli etkileyen. Ya da ulaşılmaz gibi görünen Bay Darcy karakterinin kusurlarını görebilmek, sıradan bir kız, Lizzy'nin olmaz denileni başarması bizi tekrar tekrar okumaya-izlemeye teşvik etti kim bilir? Salt "mutlu son"un cazibesine kapıldık ve akıntıdan kurtulamadık bence biz.    Şu zamana kadar bir sürü mutlu sona şahit olduk. Nefret edilen karakterin kötürüm kalması, sevilen karakterin kitap sonunda gözlerinin görmeye başlaması, gaddar üvey kız kardeşin evde kalması, okulun en popüler ve en güzel kızının aslında aptal olduğunu herkesin görmesi, fakir ama gururlu gencin köşeyi dönmesi, milyoner ama şerefsiz fabrikatörün üç kuruşa muhtaç kalması, şişman kızın zayıflayıp kas yığını çocuğu kul köle etmesi, esas oğlanı seven yardımcı kadın oyuncunun uçurumdan şans eseri düşüp ölmesi, esas oğlandan hamile olduğunu söyleyen aslında başkasından hamile olan çirkef karakterin kazara merdivenlerden yuvarlanıp çocuğunu düşürmesi ve en sık kullanılan mutlu son evlilik.       Gurur ve Önyargı evlilik konusunda rehber kitap niteliğinde. Herkes kitabı okurken kendi evliliği görebilir ya da neden evlenemeyecek olmasının sebebini. Belki de bu sebeple sevdik kitap bizi bize anlatıyor. Toplumdaki tüm evlilikleri mercek altına yatırıyor.




Kitabı okurken konuya hakim olmaya başladığımızda kafamızda 2 soru beliriyor: 1- Evlilik nedir? 2- Neden yapılır?

          Gurur ve Önyargı'dan yola çıkarak toplumdaki evlilik tiplerine göz atalım o vakit.

1- Evliliğin geleneksel hali. Bu tür evlilikler genelde üzerinde çok düşünülmeden (aslında hiç düşünülmeden), yalnızca adet olduğu üzere yapılırlar. Evlilikte mutluluk şansa bağlıdır. Mr. ve Mrs. Bennet evliliği örnek olarak gösterilebilir.


2- Evliliğin organize hali. Bu tip evliliklerde ana öğe erkeğin ya da kadının annesidir. Evliliğe giden yolda her aşama ince ince planlanır. Bir örnekle şematize edecek olursak, Mrs. Bennet'in Jane'i Bingley'lerdeki yemeğe atla göndermesi, yolda başlayan yağmur, Jane'in hasta oluşu, bir akşam yemeğinin yatılı misafirliğe dönüşü ve damat adayının kafese kıstırılışı.


3- Evliliğin silah zoru hali. Bu tip evliliklerde çiftlerden birinin mal canlısı olması önemlidir. Çiftlerden diğeri de aptal olursa evlilik ideal şekline ulaşır. Genelde taraflar ne olduğunu anlamadan kendilerini evli bulurlar. Örnek Wickham ve Lidia'nın evliliği.


4- Evliliğin bir boğaz eksilsin bari hali. Bu evlilik türü ülkemizde yaygınlık göstermektedir. Yaşı geçen ve artık aile içinde boşta olması sebebiyle göze batan kişilerin toplum normlarının emri aile büyüklerinin kavliyle en yakındaki sosyo-ekonomik olarak uygun kişilerle evlenmeleriyle olur. Bu evlilik şekline de Charlotte ve Collins'in evliliği örnek gösterilebilir.


5- Evliliğin hepimizin olmasını istediği ama asla olamayacak hali: Bu tip evliliklerde eşler birbirlerini gerçekten severler ve birbirlerinin kişiliklerine saygı duyarlar. Birbirlerinin kusurlarını tahammül edilecek şeyler olarak görmezler falan filan işte.



        Evliliğin ne olduğu ve neden yapıldığı konusu hakkında kafamızda bir şeyler canlandı bence. Kitabı neden sevdiğimiz konusuna dönecek olursak kitabın yukarıdaki 5 yoldan hangisine saparsak bizi neyin bekleyeceğini söylemesi hoşumuza gitti bence ya da hangisinin bizim yolumuz olduğunu anlamamızı sağlamış da olabilir. Düşündüklerimi yazıya dökünce kafam daha da karıştı.
        Bu kadar yazıya ne gerek var hepimiz Bay Darcy'ye aşık olduk işte diyorsanız o cevap da kabulüm :D Sahi siz neden sevdiniz?


3 yorum:

  1. Yaa bu yazı da çok hoş olmuş. Hiç bu evlilik hallerini düşünmemiştim.ama doğru her halini gostetiyorgösteriyor. Ayrıca benim ozel olarak sevme nedenim nefretin aşka yavaş yavaş dönüşmesi konusunu cok seviyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ediyorum. nefret de aşk duygusuyla aynı şiddette hissedildiği için sanırım iki duyguyu harmanlayan yapıtlar hoşumuza gidiyor.

      Sil
  2. Yaa bu yazı da çok hoş olmuş. Hiç bu evlilik hallerini düşünmemiştim.ama doğru simdi bakınca.Ayrıca benim ozel olarak sevme nedenim nefretin aşka yavaş yavaş dönüşmesi konusunu cok seviyorum

    YanıtlaSil