20 Ekim 2019 Pazar

Jane Austen Kitap Kulübü #6 Lady Susan

Bir şeyi gururla söyleyebilirim ki Jane Austen Kitap Kulübü'nün Lady Susan buluşmasında -şaşırtıcı olacak belki ama- ilk 1 saat yalnızca Lady Susan konuştuk. Evet doğru. Ve bir şeyi daha gururla söyleyebilirim ki en az Bay Darcy konuştuğumuz toplantıydı. Bu demek oluyor ki diğer toplantıda telafi etmek için daha çok konuşmak zorundayız meheh.


Yazıya giriş yapma kaygısını bir sonraki yazıya kadar atlattığımıza göre direkt konuya giriyorum.

Öncelikle İngiltere'nin en şöhretli fettan kadınına dönemin sosyo-ekonomik gerçeklikleri ışığında hak vermekten geri duramadık. "Başkasının gözündeki yerinin önemine" takılıp kalmaktansa kendini sağlama alacak planlar yapmayı gurur verici buluyor Lady Susan. Bence bu durumda bize Bay Darcy'yi övüp göklere çıkarmak düşer. Ay bi dk Bay Darcy övücülüğü beni hazırlıksız yakaladı yoksa cümlenin sonunu şahane bağlayacağıma neredeyse emin gibiyim.

Kitabın mektuplar şeklinde yazılmış olması çoğunluk tarafından hoş karşılanmazken Jane Austen'le ilk kez tanışanlar birbirinden farklı renk ve desende isim/unvan karşısında şoke olduklarını dile getirdiler.

Lady Susan kitabının biraz gölgede kalmış olmasının sebebini karakterlerin geçmişlerini çok bilemememize ve dolayısıyla kitaba bağlanamamamıza yorduk.




Kitapta altını çizdiğimiz yerlerden hareketle günümüz kadın erkek ilişkilerini inceledik. Hatta üyelerimizden duygu yönetimine dair taktikler aldık. Bu arada biliyor muydunuz Elif'in DİŞ HEKİMLİĞİ OKUYAN ARKADAŞI mükemmel birisidir. (Yalnızca kulübe gelenlerin anlayacağı bir espri yaptım umarım bu gelmeyenlere iyi bir ders olmuştur.)

Duygu ve Duyarlılık'taki Fanny ve Lady Susan benzerliği üzerine konuşurken Reginald'ın fikirlerinin uçan kuştan etkilenmesine değinmeden edemedik. Bi' dur bi' şüphe et be adam!

Ve Lady Susan'ın oyunlarının Bay Darcy üzerine etkisi ne olurdu diye konuştuk. Sonuç olarak Bay Darcy'nin asla böyle oyunlara kanmayacağına ve onun fevkalade, mükemmel, harika, şahane birisi olduğuna karar verdik.


(Diğer toplantıya hazırlık.)

Bir ara veganlıktan ve coğrafyanın kader olmasından da bahsetmiş olabiliriz. Konu oralara nasıl geldi biz de çok anlamadık zaten boş verin.

Son olarak teşekkür etmek istediğim özel birisi var. Sueda'ya Adana'dan sırf kulüp için kalkıp geldiğinden dolayı çok çok teşekkür ederim. Cvme yazmamak için kendimi zor tutuyorum. Diğer üyelere de teşekkür ediyorum teşrifleriyle kulübümüzü şereflendirdikleri için. Sonuçta Beylikdüzü'nün Adana'dan uzak olduğuna yemin edebilirim ama kanıtlayamam.

O zaman şey yaparız görüşürüz.
Görüşür müyüz?
Görüşelim.

Bu arada bu toplantı için kulüp üyelerine aşağıdaki stickerları yaptırdım. Siz nereye yapıştırırsınız bilmem ama ben galiba şeye yapıştıracağım alnıma.


(Siyah beyaz olanın içinde "Jane Austen Kitap Kulübü Üyesi" yazıyor.)

2 yorum:

  1. Her zamanki gibi keyifle okudum yazını. Fotoğraflar ayrıca güzel. Adana'dan toplantı için özel olarak gelen arkadaş kendimi kötü hissetmeme neden oldu. Ben neden yapamıyorum dedim :-( Ama biliyorum bir gün seninle oturup Jane Austen muhabbeti yapacağız ya da Bay Darcy muhabbeti mi demeliydim :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Adana'dan gelen arkadaşımız herkese örnek olmalı :D evet bir gün oturup saatlerce Bay Da.. pardon Jane Austen konuşalım artık :)

      Sil