4 Ocak 2022 Salı

Jane Austen Kitap Kulübü #19 Çılgın Kalabalıktan Uzak

Bilgisayar ışığı yüzüne vururken hayatı sorgulamak durumu literatüre girdi mi? Şu an tam o noktadayım. Ekranın ışığı yüzüme adeta "nasıl olur da diğer toplantıya 4 gün kala hala bir önceki toplantının yazısını yazmamış olma üşengeçliği seviyesine gelebildin?" diye soruyor. Bana ne oldu bilemiyorum. Ben artık kitapların ön sözlerini de okumam, üstümden çıkardığım kıyafetleri sandalyenin üzerinde de biriktiririm, içtiğim su bardağını makineye koymak yerine tezgahın üzerine de bırakırım...


Yazarımız kafasındaki avare sesleri bir susturabilirse kulüp yazısına başlayabilecek hiç merak etmeyin. Örnekleri çoğaltmayı bırakmaya çalışıyorum şimdi, toparlanacağım valla bak. Alınacaklar listesi yapmadan market alışverişine de çıkarım, bugünün işini yarına da bırakırım. Tamam bunlar sonuncuydu, tamam.

Evet canımız biriciğimiz Jane Austen Kitap Kulübümüzün 18. toplantısını kitabın ismiyle müsemma çılgın bir kalabalıktan uzakta 9 Aralık 2021 Perşembe günü saat 20.00'de gerçekleştirdik.

Toplantıya kitabın yazarı Thomas Hardy'nin yaşamından bahsederek başladık. Okuyucuların en sevdiği aktivite olarak "romanda yazarının hayatından izler arama"yı da gerçekleştirdikten hemen sonra karakterlere döndük yüzümüzü.

Kitabın karakterlerinden, sevdiğimiz sevmediğimiz yönlerinden bahsettik.

Ana karakter Bathsheba'nın Boldwood'a yaptığı şakadan, bunun sonuçlarından, aslında önemsiz sandığımız hareketlerin mühim sonuçlar doğurabileceğinden konuştuk. Bu hakikatin oluşturduğu hissi göğsümüzden savuşturur savuşturmaz Gabriel Oak'a geçiş yapabildik.

Gabriel'i sevip sevmediğimize tam karar veremeden yazarın duyguları, dürtüleri gözünün yaşına bakmadan cezalandırışına değinmeden edemedik.

Kitapta hangi karakter duyguları ile hareket etse korkunç bir sonun onu beklemesi bizi bir miktar kederlendirdiyse de hemen romanı Jane Austen eserleriyle karşılaştırdık da neşemiz yerine geldi.

Jane Austen'e değinmişken adeta bir Mr. Wickham edasıyla karşımıza dikilen Mr. Troy'a hazırladığımız lafları tiratlar halinde sunduk.

Fanny'ye üzülmeden hemen önce yazarın 'kadın'a bakış açısını enine boyuna konuştuk.

Altını çizdiğimiz satırları birbirimizle paylaşıp aynı satırlardan çıkardığımız farklı sonuçları birbirimizle paylaşarak toplantıyı sonlandırdık, yani galiba öyle sonlandırmıştık.

Üzerinden neredeyse bir ay geçen toplantıda konuşulanları hatırlamaya çalışırken çok emek sarf eden bu insan kişisini affedebilirseniz bir sonraki toplantıya sizi davet ettiğimi şuraya yazmayı borç bilirim.

8 Ocak 2022, Cumartesi günü 19.00'da Normal İnsanlar konuşacağız. 

Hadi görüşürüz.

Görüşür müyüz?

Görüşelim!

2 yorum:

  1. 18.toplantı mı? Kulübün kuruluşu daha dün gibi. Zaman ne çabuk geçiyor.

    Kitap elimde okunmayı bekliyor. 2022 planlarımdan biri. Umarım severim, eleştirileri genelde iyi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zamanın bu çabucak geçişi bu aralar en çok yakındığım ve üzüldüğüm şey. Umarım seversiniz kitabı :)

      Sil