16 Aralık 2018 Pazar

Jane Austen'den Ne Öğrendik?

Bugün Jane Austen'in doğum günü. Zat-ı şahanelerinin doğum günleri münasebetiyle ben de Jane Austen'den öğrendiğimiz şeylerle ilgili bir yazı yazmak istedim. Ben şimdi yazmaya başlıyorum. Peki siz neler öğrendiniz? Benimle paylaşın rica ederim. İşsizlikten fersudeleşmiş ruhum yorumlarınızı okumaktan mutluluk duyacaktır!



1-Toplum içinde yüksek sesle insanları yargılama sonra aşık falan olursun başına iş açılır.

2-Her kendinden emin konuşan doğruyu söyler diye bir şey yok, fevri davranma.

3-Anneler bazen yağmurda at üstünde yolculuk yap gibi tuhaf isteklerde bulunsalar da belki olumlu sonuçlanır hemen itiraz etme. Şaka şaka Bayan Bennet Lizzy'ye Bay Collins'le evlen de demişti. Bunlara güven olmaz.

4-Gurur belki en önemli şey olmamalıdır hayatımızda ama hiçbir şey için aşk için bile kendine hakaret edilmesine göz yumma. Zaten o aşk dönerse senindir. Çok iyi gidiyordum ta ki Facebook özlü sözü gibi bitirene kadar, tatsız!

5-Sadece para için evlenilmez ama parasız evlenmek de aptallıktır.

6-Biri üniforma içinde aşık olunası ve güvenilir görünüyorsa derin bir nefes al ve bekle üniformayı bi' çıkarsın sonra da aynıysa hobi olarak yine sev.

7-Kardeşler iletişime kapalı olsalar bile onları yargılama ki kötü seçimlerinden haberdar olabilesin.

8-Hayatta seni korkutup yıldırmaya çalışan engellerle karşılaşırsan -Lady Catherine kadar korkunç bile olsalar- ona hak ettikleri karşılığı vermekten kendini alıkoyma.

9-Kendi düşüncelerinin seni manipüle etmesine müsaade etme. Yakın çevrendeki sözüne güvendiğin kişilere karşı bir kulağını açık tut.

10-Safi tutku bazen sadece romanlarda güzeldir hayatın biraz mantığa da ihtiyacı var.

11-Yağmurda düşüp bileğini incittiğin için biri seni evine kadar kucağında götürse, sana yakınlık gösterse, candan davransa, fikirleri önemsese (Jane Austen de amma acımazsızmış şimdi fark ettim) bile hemen o kişiye güvenme. Pembe hayaller kurmadan önce zamanın ve değişen koşulların onu tanıtmasına izin ver.

12-İnsanlar kolay kolay değişmezler, sonuçları şimdi durduğun noktadan iyi görünse bile hislerini dinle herkese karşı kötü olmak pahasına olsa bile.

13-Roman okumak güzeldir ama romanların hayal dünyanı tümüyle ele geçirmesine müsaade etme. Olayları tahlil etmede yaşanmışlıkları da göz önünde bulundur. 

14-Bir erkek sadece sana değil herkese karşı özenli davranıyorsa bir de muslinden iyi anlıyorsa yapış. Şaka şaka daha fazla ciddi olamadım.

15-Herkesin sözünü dinle ama seni bir fikre ikna etmelerine müsaade etme. Hayatta yanlışlar yaptığını düşünsen de onların nasıl sonuçlar doğuracağını bilemezsin hemen umutsuzluğa kapılma.

16-İkinci bir şans sen istediğin müddetçe her zaman vardır.

17-Her ne kadar bir konuda uzman olduğunu düşünsen de karşındakiler seni dinlemeye karşı istek göstermiyorlarsa susmayı bil.

18-Kıskandığın kadını hoşlandığın erkeğin gözünde küçük düşürmek istiyorsan oda içinde gezinti teklif etmek her zaman iyi bir fikir olmayabilir :D

19-Evini her zaman toplu tut her an iki damat adayı kapının önünde beliriverebilir.

20-Eşinin zavallı sinirlerine her zaman saygı duy.

21-Ve şiir aşkı öldürür, bitti.


Son olarak, sözcüklerimizle değil yaptıklarımızla tanımlanırız diyordu Kaptan Fantastik filminde. Jane Austen sözcüklerinde herkesi evlendirdi fakat kendi kısa ömründe hiç evlenmedi. Uyanın kardeşlerim! Jane Austen bize bir şeyler anlatmaya çalışıyor olabilir:D

Jane Austen'in 243. doğum günü kutlu olsun... Bakalım bu yeni yaşında hakkında neler yazılıp çizilecek. Merakla bekliyorum.

Sincerely...

4 yorum:

  1. Son kisim super olmus. Bence de bir mesaj var ortada. Cok guzel maddeler. Senin sayfana bayiliyorum. :)

    YanıtlaSil
  2. Way way way :) Yine döktürmüşsün, bayıldım..

    YanıtlaSil