2 Nisan 2017 Pazar

Colin Firth Gerçek Bay Darcy'ye Benziyor mu?

Merhabalar!

                                       



Bu konu üzerine yaklaşık bir aydır bir şeyler yazmak istiyordum ama bahaneler bahaneleri kovaladı derken bir ay geçti. Geçen ay internette Bay Darcy ile ilgili bir haber dolaşıyordu ben de durur muyum tüm cahilliğim ve safi duyguyla yorumumu yapayım dedim. 

                                                         

Habere göre Queen Mary University of Londan'dan bir grup akademisyen Jane Austen'in Gurur ve Önyargı'yı yazdığı dönemdeki insanların yakışıklılık anlayışlarındaki özellikleri birleştirerek bir Bay Darcy portresi ortaya çıkarmışlar ve bu portre Bay Darcy ile özdeşleşen Colin Firth'e pek benzemiyormuş. Portredeki Bay Darcy peruklu, sivri çeneli ve pudralıymış. Haberi okuduktan sonra bir saniye düşünüp -çağımızın hastalığı- bilgi sahibi olmadan yorum yapma cüretini kendimde gördüm.

                                         

Hatırladığım kadarıyla Jane Austen Gurur ve Önyargı'da Bay Darcy'nin dış görünüşüyle iligli ayrıntılı bir betimleme yapmıyor. Bu o zamanın bir sanat anlayışı mı bilmiyorum ama bence eserin günümüzde bile hala çok okunmasında etkisi büyük. Jane Austen'in Bay Darcy'yi istediğimiz gibi hayal edebilme konforunu bize tanıması mükemmel. Twitter'da Austenzede hesabını ilk açtığımda "Herkesin Bay Darcy'si kendine!" diye bir tweet atmıştım sanırım buraya da cuk oturdu :D Her dönemin yakışıklılık anlayışı farklı yakın zamanda çekilen filmlerdeki jönler bile yeni neslin beğenisine hitap etmiyor. Colin Firth Bay Darcy'ye iyi ki de benzemiyor bence. 1995 yapımı mini dizide peruklu, pudralı bir Bay Darcy görseydik karakter aklımızda bu kadar iz bırakır mıydı bilemiyorum. 

                                                   


Hem zaten ilk görüşte birbirlerinden nefret eden karakterlerimiz birbirlerinin kişiliğini tanıyınca aşık olmadılar mı o zaman dış görünüşlerinin de bir önemi yok bence. Kitapta vurgulanan 'bir insanı iyice tanımadan karakteri hakkında hüküm vermenin yanlış olduğu' 21. yy'da da hoş karşılanmıyor. Akademisyenler buna da bir şey demezler herhalde. 

                                            

Haberin tamamını okumak isteyenler buraya tıklayarak habere ulaşabilirler. 

                                                                                                                                            Hoşça kalın..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder