11 Nisan 2020 Cumartesi

Jane Austen'in Bitmemiş Bir Başka Romanı Watson Ailesi

Hiç kimse endişe etmesin Türkiye'yi Jane Austen'e boğarız!


Tam Jane Austen kitapları bitti ben şimdi kafamı neye takacağım diye üzülürken yeni uyarlama filmler çıkıyor, diziler çekiliyor, bitmemiş romanlar Türkçeye çevriliyor. Jane Austen endüstrisi çalışıyor dostlarım.

Yarım kalmış bir roman beni kötü bir romandan daha çok üzüyor. Hele bu bir Jane Austen romanıysa durum daha da vahim. İlk 100 sayfada zaten kim kimdi anca anlaşılıyor. Konuyu anlayayım falan derken insan en az 300 sayfaya ihtiyaç duyuyor. Ama Watson Ailesi ismiyle Türkçeye çevrilen The Watsons 70 sayfada kalıyor maalesef.

Aslında Jane Austen konuya hızlı bir giriş yapmış. Emma Watson isimli çok varlıklı olmayan ama zengin bir teyze yanında büyümüş kahramanımızın hayatta kalma macerasını anlatıyor kitap. Tam olaylar gelişecekken el elde baş başta kalıyoruz. Hikaye beni hemen çepeçevre sarmıştı oysaki. Tamam Jane Austen söz konusu olduğunda çok da objektif yorumlar yaptığım söylenemez ama gerçekten güzel bir başlangıçtı. 

Kitabı okuduktan sonra ya diğer romanlar yarım kalsaydı ne olurdu diye düşünmekten kendimi alamadım. Ya Bay Darcy'nin Elizabeth'in arkasından konuştuğu kısımda kesilseydi Gurur ve Önyargı! Aman Yarabbi ölene kadar Bay Darcy'den nefret ettiğim bir dünyayı hayal bile edemiyorum. Ya Wickham'ı mağdur, Willoughby'yi beyaz atlı prens, Bay Knightley'i duygusuz sansaydık ya Edward'ı güvenilmez bir ayran gönüllü san.. a pardon ben zaten onu hala öyle görüyorum.

Düşünsenize eğer diğer kitaplar hiç ummadığımız yerlerde bitseydi belki de Mrs. Bennet'ı Jane'i yağmurda at sırtında yemeğe gönderdi diye çocuk istismarıyla suçlayacaktık. Halbuki kadın sadece ileri görüşlü. Durun dalga dalga geliyor. Ya Lizzy'nin evlilik teklifini ilk reddedişinde yarıda kalsaydı kitap. Biri tansiyonumu ölçsün. Yepelek ruhum bu ihtimalleri kaldıramıyor. 

Ee sizin karantinanız nasıl geçiyor benim böyle...

Not: Kitabı okumamda emeği geçen pek değerli kulüp üyemiz Elif'e teşekkür ederim :)

Ya Bay Darcy'nin Jane zaten Bay Bingley'le parası için ilgileniyor sanıp Bay Bingley'i zorla Londra'ya götürdüğü yerde yarım kalsaydı Gurur ve Önya..

8 yorum:

  1. "Kitabı okuduktan sonra ya diğer romanlar yarım kalsaydı ne olurdu diye düşünmekten kendimi alamadım." AAAAAAA DIYE BAĞIRDIM BU KISMI OKURKEN KULAĞA BU SENE YASADIKLARIMIZDAN BİLE KORKUNÇ GELDİ. Rica ederim hep birlikte umarım daha nice kitaplar okuruz. 😍😍😍

    YanıtlaSil
  2. "Hiç kimse endişe etmesin Türkiye'yi Jane Austen'e boğarız!"ı okuyunca kahkaha attım :-)

    Yarım kitaplar beni de çok üzüyor. Stefan Zweig'in Clarissa kitabı yazar ölünce yarım kalmış, yayıncısı tarafından tamamlanmış. Kitap çok güzel başlamıştı ama pat diye bitti. Zweig o kitabı yazabilseydi ne kadar muhteşem bir eser ortaya çıkarırdı diye düşünüp çok üzülmüştüm.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cidden yarım kalmış bir romandan üzücü çok az şey var şu edebiyat dünyasında :(

      Sil
  3. Edward'ı güvenilmez bir ayran gönüllü san.. a pardon ben zaten onu hala öyle görüyorum.
    Yepelek ruhum bu ihtimalleri kaldıramıyor.
    o kadar tatlısın ki austenzede seni okumaya bayılıyorum.

    YanıtlaSil
  4. peki yarım kaldığı için okumalı mıyız okumamalı mıyız bilemedim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eğer Jane Austen'in elinin değdiği her şeyi okumalıyım gibi bir düşünceniz yoksa okumasanız bir şey kaybetmezsiniz bence

      Sil